ÎNAPOI
Coffee Study Program

Despre comunitate, colaborare și o lume mai bună

În Republica Dominicană, studenții Coffee Study Program se întâlnesc cu organizațiile care încearcă să creeze o piață a cafelei echitabilă, lucrativă și sustenabilă.

Jia Yi și prietenii ei cred că ar putea oferi un plan de schimbare pozitivă.
Ca majoritatea italienilor, Jia Yi nu este străină de espresso. Tânăra de 21 de ani de origine chineză îmbrățișează pe deplin cultura cafelei din Bel Paese.
Dar, spune ea, a fost în măsură să aprecieze pe deplin ceea ce se află în spatele unei cești de cafea doar după ce s-a aflat în mijlocul comunității Aguacate, din Republica Dominicană.
În timp ce era primită cu căldură de localnici, împreună cu cei trei colegi ai ei din Coffee Study Program, Jia Yi a realizat că în astfel de locuri se naște cafeaua.

„Ce călătorie trebuie să facă o boabă de cafea ca să devină o ceașcă de cafea!”

Totul începe aici – cu munca asiduă a femeilor și bărbaților care au grijă de plantele de cafea. Care recoltează boabele și le prelucrează, înainte de a fi transportate spre piața globală a cafelei.

În calitate de student al dezvoltării internaționale, Jia Yi știe că această piață poate fi echitabilă și sustenabilă numai dacă sunt respectate drepturile fermierilor, precum cei din Aguacate și Neiba. Organizațiile precum Fundația Lavazza fac multe pentru a-i ajuta pe acești oameni, care, la rândul lor, trebuie să se organizeze și să-și facă auzite vocile. Statele, de asemenea, joacă un rol cheie, prin crearea de spații comune pentru dialog. 

De aceea au fost înființate CONCAFED (Confederacion Cafetalera Dominicana) și CODOCAFE (Consejo Dominicano del Cafe).

În calitate de federație a crescătorilor de cafea, CONCAFED a oferit o perspectivă de neprețuit pentru Jia Yi și prietenii ei. Acesta era un exemplu clar al modului în care colaborarea poate contribuii la rezistența fermierilor.

jia-img_02-csp
jia-img_03-csp

„Reprezentanții CONCAFED sunt aleși de cooperative”, a explicat Jia Yi. „Sunt foarte sinceri, spontani. Sunt acolo pentru a reprezenta interesele fermierilor.”

O lume mai bună, precum cea pe care încearcă să o creeze Obiectivele de dezvoltare durabilă, poate părea greu de realizat. Dar, în timpul experienței sale în Republica Dominicană, Jia Yi spune că și-a dat seama că este posibil, dacă vom adopta o abordare cuprinzătoare, una care include perspective diferite – tipul de abordare pe care o pot oferi comunitatea și colectivele.

„Puterea adevărat stă în colectivitate”, spune Jia Yi. Când fermierii se unesc în colective, iar vocile acestor colective se unesc în confederații, influența lor crește.

Și mai mult decât atât: „Ca o singură entitate, Confederația este puternică”, ne spune Jia Yi. „Dar împreună cu ONG-uri și organizații precum Fundația Lavazza, dar și părți interesate din sectorul privat, devine și mai puternică.”

Pentru a obține o lume sustenabilă, primul pas este să ne unim forțele. La fel ca fermierii de cafea din Republica Dominicană, care, spune Jia Yi, au învățat-o că:

„Ne putem strădui cu toții să fim o sursă de inspirație.”

Săptămâna viitoare, vom descoperi de ce, în opinia Rebeccăi, indicii de afaceri obișnuiți nu sunt potriviți în măsurarea progresului către o lume echitabilă și sustenabilă.

 

 

 

În timp ce savurați cafeaua, vă recomandăm să citiți...

REVISTA 2H
Conuri de ciocolată cu cafea

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA 1H
Risotto cu cafea și brânză fontina, cu cafea și smochine cu scorțișoară

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA 1H
Salată de fructe de mare pe o cremă din mozzarella de bivoliță

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA 15m
Friptură din file de porc cu bacon crocant și cremă din avocado cu cafea

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA 40m
Cheesecake de cafea cu gelatină de miere

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA 3H
Tartă cu cremă de cafea

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA 15m
Panettone cu cafea Zabaglione

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA 15m
Risotto cu dovleac și robiola, cu frigărui de cârnați în cafea

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM
REVISTA
Cook it Right

Cook it right

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA 10H
Pâine din grâu Kamut® de Khorasan, cu cafea

DIFICULTATE
PREPARARE ACUM