ÎNAPOI
Coffee Sips

Cafenelele literare

Publicat la 18 iulie 17

CARTEA, CA FORȚĂ TRANSFORMATOARE

 Legătura dintre cafea și identitatea culturală și producția literară ale unui oraș a fost întotdeauna foarte puternică. 

De fapt, cărțile pot fi identificate ca fiind una dintre forțele motrice care determină transformarea orașului în timp. Ele au fost adesea în centrul primelor spații de întâlnire și de discuții ale intelectualilor, filozofilor, politicienilor și figurilor proeminente ale epocii. Aceste spații au fost cafenelele și saloanele literare.

Nu se poate scrie o pagină din istoria literară sau artistică a secolului al XIX-lea, fără a menționa numele unei cafenele.
P. Bargellini

O CĂLĂTORIE PRIN CAFENELELE LITERARE

Dacă ar putea vorbi, o ceașcă de cafea ar putea spune povești despre gustul libertății, despre lupta pentru exprimarea opiniilor și despre activitatea intelectuală care a contribuit la nașterea mișcărilor culturale.

 

Aici, începem călătoria noastră prin renumite cafenele literare din Italia.

 


 

TRIESTE

Într-un port ca Trieste, o scenă a schimburilor înfloritoare de produse și idei, prezența cafenelelor literare pare a fi o evoluție naturală a unui nou mod de a experimenta cultura.

Suntem în Via Battisti 18. Stăm în fața unei uși de sticlă elegante și rafinate. Dincolo de ea, se află un spațiu de întâlnire a scriitorilor italieni și internaționali, cum ar fi Hector Schmitz, mai bine cunoscut sub numele de Italo Svevo, Umberto Saba și James Joyce, un spațiu care a fost unul dintre epicentrele fervorii culturale de la începutul secolului XX.

 

 

 

Milan, Florența, Roma

În 1817, între Via Verdi și Via Manzoni, la câțiva pași de Dom, veți găsi una dintre cafenelele care urmau să devină un punct de referință pentru scena intelectuală și politică a orașului Milano, o cafenea aleasă de patrioți ca loc de adunare în timpul Celor Cinci Zile de la Milano. 

În Piazza della Republica din Florența, s-ar putea să vă așezați la aceeași masă la care, cu 100 de ani în urmă, Marinetti punea bazele manifestului futurismului italian.

Pentru a finaliza această călătorie literară, trebuie să ne îndreptăm spre Roma, nu departe de Treptele Spaniole, pe Via Condotti. Aici, veți da peste ceea ce se numea cândva „cafeneaua din strada Condotti”, menționată în 1743 de Giacomo Casanova. Nu este surprinzător faptul că cea mai veche cafenea literară din Italia se găsește în capitală.

 

Modalitățile prin care comunicăm și interacționăm se schimbă. Dar ceea ce cu siguranță nu s-a schimbat este plăcerea de a te bucura de o pauză, pierzându-te printre paginile unei cărți și savurând o cafea fierbinte și aburindă.

 

 

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...

REVISTA
Beți o cafea și plătiți pentru două

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Cafea italiană

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Istoria cafelei

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Cafenelele literare

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Coffee Culture

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
O cafea la antipozi

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE