ÎNAPOI
TheCoffeeBook

P pentru Prelucrare

Publicat la 08 martie 18

Prelucrarea este metoda în urma căreia, după încheierea recoltării, veți obține boabele de cafea verde gata pentru export.

Există trei sisteme diferite:

·      Prelucrare uscată

·      Prelucrare udă

·      Prelucrare semi-spălată

PRELUCRAREA USCATĂ

Aceasta este cea mai veche metodă de lucru, utilizată în antichitate în Orientul Mijlociu de către arabi și încă adoptată în zone precum Brazilia, Africa de Vest și Asia de Sud-Est (Vietnam și Laos), acolo unde climatul destul de uscat din timpul sezonului de recoltare determină uscarea fructelor.

În metoda uscată, mai ieftină și mai puțin laborioasă, fructele proaspăt culese sunt întinse în straturi subțiri și lăsate să se usuce în aer liber timp de 2 – 3 săptămâni. Expunerea la soare, în primul rând, și apoi acțiunea utilajului, permit separarea boabelor, atât de pulpă, care este acum uscată, cât și de cele două membrane protectoare.

Astfel, se obține așa-numita „cafea naturală”, care este neuniformă și caracterizată printr-o culoare verde-gălbuie pentru Arabica și verde-brună pentru Robusta.

PRELUCRAREA UDĂ

Acesta este cel mai răspândit proces în țările din America Centrală (Mexic și Columbia), în Africa (Kenya și Tanzania) și în India. Dezvoltat de olandezi în 1740, acesta este utilizat în acele țări în care climatul destul de ploios nu permite prelucrarea uscată.

Spre deosebire de sistemul anterior, acest sistem este mai laborios și solicitant, și trebuie început cel mai târziu a doua zi după recoltare pentru a evita fermentarea.

Fructele sunt preluată de un utilaj care separă exocarpul de boabă. Boabele obținute sunt apoi fermentate în rezervoare mari de apă timp de 1 – 2 zile, timp în care o substanță numită „mucilagiu”, care acoperă boaba, este îndepărtată complet de pe aceasta. Apoi urmează faza de spălare și uscare la soare sau în uscătoare mecanice. Cafeaua obținută, care păstrează în continuare pelicula subțire și argintie, este în cele din urmă stocată în depozite bine ventilate.

Din acest proces este obținută așa-numita „cafea spălată” sau cafea „slabă”, deosebit de valoroasă, deoarece are un aspect extrem de uniform: o culoare verde-albăstruie pentru Arabica și verde-gălbuie pentru Robusta.

B come beneficio_lancio_05
B come beneficio_lancio_06

PRELUCRAREA SEMI-SPĂLATĂ

Aceasta este o tehnică destul de recentă, dezvoltată la începutul anilor '90, mai întâi în Costa Rica și apoi în alte țări, cum ar fi Columbia și Brazilia.

Imediat după recoltare, fructele sunt curățate de pulpă și parțial de mucilagiu de către un utilaj pentru a împiedica fermentarea acestora. Boabele sunt apoi uscate la soare sau în uscătoare pentru a elimina chiar și mucilagiul rezidual.

Boabele de cafea astfel obținute sunt denumite „semi-spălate”.

Acest sistem, folosind o cantitate mai mică de apă decât metoda udă, economisește considerabil o resursă atât de importantă în aceste țări.

 

 

 

 

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...

REVISTA
C pentru cremă

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
P pentru Prelucrare

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
P de la prăjire

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
M de la măcinare

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
c de la Corp

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
A de la Aromă

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
A de la amar

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
A de la amestec

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
C de la Cafea

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
E de la Espresso

TheCoffeeBook

AFLAȚI MAI MULTE