ÎNAPOI
Coffee Sips

Beți o cafea și plătiți pentru două

Publicat la 18 iulie 17

Cel mai simplu și original mod de a vă împărtăși fericirea cu ceilalți.

CAFEAUA SUSPENDATĂ – FACEȚI O FAPTĂ BUNĂ ÎN TIMP CE VĂ SAVURAȚI CAFEAUA

În ultimii cinci ani, un vechi obicei italian s-a răspândit în întreaga lume și a câștigat din ce în ce mai mulți adepți: „caffè sospeso” sau „cafeaua suspendată”.

„Două cafele, vă rog. Una pentru mine, cealaltă, suspendată”. Acesta este modul în care participanții la acest proiect comandă o cafea la bar. Peste tot în lume, voluntarii susțin această idee, investind timp în crearea de site-uri web cu informații și stabilimente care aderă la această inițiativă, în timp ce dau interviuri pentru a promova proiectul „cafeaua suspendată”.

 

Cum funcționează? Când un barista primește o comandă pentru două sau mai multe cafele, servește o cafea clientului, iar pe celelalte doar le încasează, ca donație pentru oamenii aflați în nevoie. Oricine nu își permite o cafea poate intra într-un asemenea bar, poate întreba dacă există vreo „cafea suspendată” și poate primi una gratuit.

 

Acest obicei provine din Napoli, orașul cafelei prin excelență, și datează de la începutul secolului XX. Într-o eră a greutăților economice, oricine își putea permite intra în bar și comanda o cafea, dar plătea pentru două, lăsând-o pe cealaltă „suspendată” – adică, plătită și la dispoziția celor care nu aveau bani să își cumpere singuri cafea.

 

 

CAFEAUA SUSPENDATĂ – UN BENEFICIU PENTRU TOATĂ LUMEA

„Doriți o cafea, domnule?”, întreba barista. Acest lucru însemna că exista o șansă de a obține o cafea gratuită. Anonimatul ajuta la simplificarea lucrurilor, atât pentru donator, cât și pentru beneficiar. Nici astăzi, donatorul nu știe cine va beneficia de donația lui, iar beneficiarul cafelei „suspendate” nu știe de la cine provine oferta. Situația este benefică pentru toată lumea: pentru donator, care se simte bine pentru că dăruiește cuiva puțin din fericirea lui, iar beneficiarul se simte mai puțin exclus din cauza dificultăților sale economice. Orice bar care ia parte la proiectul „Cafeaua suspendată” dovedește conștiință socială și devine din ce în ce mai popular în rândul clienților de astăzi. Pe scurt, cu cafeaua suspendată, toți sunt câștigători.

De la amabilitatea napolitană la un proiect la nivel mondial.

CE BARURI S-AU ALĂTURAT PROIECTULUI?

Barurile care iau parte la acest proiect își anunță, în general, clienții prin semne vizibile. Pentru a afla ce baruri s-au alăturat proiectului, întrebați online sau vizitați site-ul www.retedelcaffesospeso.com. De asemenea, îi puteți povesti managerului barului dvs. preferat despre această inițiativă. Poate că încă nu a aflat despre obiceiul cafelei „suspendate” și despre șansa extraordinară de a face bine altcuiva în timpul savurării cafelei.

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...

REVISTA
Beți o cafea și plătiți pentru două

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Cafea italiană

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Istoria cafelei

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Cafenelele literare

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Coffee Culture

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
O cafea la antipozi

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE