Nicio altă țară nu este la fel de bine cunoscută ca Franța pentru „savoir vivre” – arta de a trăi, care, adăugată pasiunii pentru cafea, reprezintă o caracteristică importantă a culturii franceze. Cu un consum mediu anual de 5,6 kg pe cap de locuitor, țara dragostei și a Turnului Eiffel este poziționată în intervalul mijlociu al consumului de cafea, când vine vorba de comparația între Vechiul și Noul Continent.
Cafeaua este savurată în principal acasă, fiind pregătită cu cafetiere sau cu prese franceze (filtre cu piston), o invenție 100% franceză din jurul anului 1900.
În ciuda preferinței pentru consumul în intimitate, cafenelele sunt larg frecventate și au o tradiție îndelungată în Franța. De obicei, la cafenele se bea café au lait, alături de un corn sau „toast franțuzesc”: pâine prăjită acoperită cu câteva linguri de gem. café au lait-ul franțuzesc este format din cafea la filtru foarte tare și fierbinte și lapte (deseori spumă de lapte) – în proporții egale. Café au lait-ul perfect se face prin turnarea simultană a laptelui și a cafelei într-un castron mare, denumit „bol”.
În timpul zilei, francezii adoră să-și desfete papilele gustative cu un espresso („petit noir”) sau o cafea neagră („café noir”) uneori diluată cu apă, cunoscută sub numele de „cafea lungă”.
De multe ori, după cină, este comandată o cafea neagră cu adaos de coniac. Café Granit, o cafea dulce și tare cu lichior Moka, este, de asemenea, foarte apreciată.