ÎNAPOI
5 minuti
Coffee Sips

Istoria cafelei

Publicat la 18 iulie 17

Începând din secolul al 19-lea, cafeaua a devenit cea mai populară băutură din lume, după apă.

O SCURTĂ ISTORIE A CAFELEI: ÎNTRE LEGENDĂ ȘI ORIGINILE PASTORALE

Istoria cafelei este plină cu nenumărate legende. Efectul său stimulativ asupra organismului uman a fost descoperit din întâmplare, ca și virtuțile terapeutice ale ceaiului, dar cu peste o mie de ani mai târziu. Conform legendei, totul a început în secolul al 9-lea în Abisinia, Etiopia de astăzi. Un păstor din provincia Kaffa a fost uimit că caprele sale nu puteau dormi noaptea. Neștiind ce să facă, el a apelat la călugării unei mănăstiri din apropiere, care au deslușit misterul: caprelor le plăcea să mănânce fructele unei plante ciudate – arbustul de cafea. Mânați de curiozitate științifică, călugării au pregătit o infuzie din aceste boabe și, după ce au băut-o, s-au simțit cu toții plini de energie.

 

 

CAFEAUA – „BEȚIA SOBRĂ”

Chiar și astăzi, platoul etiopian este considerat leagănul cafelei. De acolo, boabele de cafea au traversat Marea Roșie, ajungând în Arabia. Cultivarea cafelei a început în Yemen la mijlocul secolului al 15-lea. Din locurile de pelerinaj de la Mecca și Medina, cafeaua s-a răspândit rapid în întreaga Peninsulă Arabică. Orașul-port Mocha a fost, până în 1720, centrul mondial al comerțului cu cafea. Din acest motiv, până în secolul al 18-lea, „Mocha” era băută în cafenelele din întreaga Europă. Era o băutură extrem de costisitoare, pe care doar nobilimea și-o putea permite. Odată cu expansiunea Imperiului Otoman în secolul al 16-lea, cafeaua s-a răspândit în Asia Mică, Siria, Egipt și Europa de Sud-Est. Întreaga lume islamică a fost cucerită de „beția sobră” a acestei băuturi negre, al cărei nume provine astăzi din cuvântul arab „qahwah”, însemnând „vin”, în timp ce turcii îl numeau „Kahweh”. Deoarece musulmanii nu au voie să consume alcool, cafeaua a devenit „vinul Islamului”.

 

 

SFÂRȘITUL MONOPOLULUI ARAB ASUPRA CAFELEI

Arabii au păzit arbustul de cafea și fructele sale prețioase cu îndârjire, interzicând exportul lor. Comerțul cu boabe de cafea a rămas în mâinile arabilor timp de mulți ani, până când, la începutul secolului al 17-lea, câțiva negustori olandezi curajoși au reușit să aducă boabele de cafea în Europa. Aici, boabele de cafea au fost cultivate în sere și orangerii, înainte ca puterile coloniale să înceapă să le cultive pe insula Java, în Columbia și în Kenya. În secolul al 19-lea, cafeaua a ajuns o marfă disponibilă la nivel internațional, devenind „băutura poporului” în numeroase țări. Istoria Lavazza a început în acei ani: compania a fost fondată la Torino, în 1895. Ceea ce a început în anul 850 cu o plantă misterioasă a devenit astăzi cea mai populară băutură din lume, după apă.

Am găsit alte articole care ar putea să vă intereseze...

REVISTA
Beți o cafea și plătiți pentru două

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Cafea italiană

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Istoria cafelei

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Cafenelele literare

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
Coffee Culture

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE
REVISTA
O cafea la antipozi

Coffee Sips

AFLAȚI MAI MULTE